Annons
Annons

Ankarsrum – Studiebesök

Här är lite bilder från när jag besökte fabriken där Ankarsrum Assistent tillverkas!

För ett tag sedan fick jag chansen att åka ner till Ankarsrum för att besöka fabriken där Ankarsrum Assistent görs. Min tidigare kollega jobbar där så vi passade på att ses, samtidigt som jag fick kika i fabriken.

Annons

Jag älskar att få se fabriker och ”behind the scenes” där saker blir till!

vilken bakmaskin ska man välja
Ankarsrum är en liten bruksort med 1 200 invånare med massor av historia och det har tillverkats så mycket här, inte bara assistenter, utan ugnar, spisar, emaljskyltar och mycket mer ända sedan 1655!


Det är så häftigt att det är tre olika fabriker som tillsammans producerar en av de mest populära assistenterna. En fabrik gör motorn, en annan gjuter självaste maskinen och en tredje monterar allt. Ankarsrum Assistent har producerats här ända sedan 1940. Visste du att det var den första köksassistenten för hemmabruk som gjordes i Sverige?
I början hette assistenten Electrolux, men 2008 bytte den namn till Ankarsrum Assistent Original. Assistenten har gjorts i över 1,5 miljoner exemplar och finns världen över.

Aluminiumschassits material kommer ifrån Stena i Älmhult, återvunnet av bl.a. aluminiumburkar.


Jag använder Ankarsrum Assistent av många olika anledningar, först och främst för att jag tycker att den är så bra! Jag älskar den stora bunken och att det är lätt att tillsätta ingredienserna medan maskinen arbetar. Jag vill ju gärna ner i bunken och känna på degen och det går ju inte med andra maskiner. Det är en riktig vän i köket som alltid får jobbet gjort! Jag har testat att göra korv, pasta och äppelmos, och allt fungerar utmärkt!

Recept på pastadeg
Hemgjord spagetti, den godaste jag testat! Receptet hittar du här: Hemgjord pasta


En annan stor anledning är att den är svensktillverkad. Jag tycker att vi importerar för mycket från andra länder när vi har minst lika bra, om inte bättre saker som görs här i Sverige. Vill vi behålla våra fabriker och affärer på mindre orter så måste vi ändra lite tankesätt här. I Hofors har vi en stark anda av att handla lokalt. Tack vara det så har vi suverän service och en tillgänglighet som man inte har i större städer.

Häromveckan gick vår diskmaskin sönder. Jag gick ner till elaffären, och samma dag hade vi en ny på plats! Visst är internet och nätshopping bra, men om man tänker lite längre än att spara några kronor så skulle vi kunna göra mycket mer för att gynna svensk ekonomi och lokala handlare.

stoppa din egen korv till jul med massor av julkryddor
I julas så testade jag och min kompis Mattias att göra egen korv. Så himla gott!


Sist, men inte minst – maskinen håller typ hur länge som helst! Att den har en så lång historia och fortfarande är lika uppskattad betyder att det inte är en ”slit-och-slängmaskin”. Det är en maskin som många har ärvt och som fortfarande fungerar. Visst är det en investering, men det är en som man inte ångrar!


Ankarsrum påminner en hel del om Hofors och bruksandan kändes verkligen igen. Jag fick besöka Ankarsrums museum (Aktiveum) där de samlat massor av saker som har gjorts på orten. Donald visade och berättade lika entusiastiskt om kylskåp som ugnar till assistenten. Vill du göra ett besök så kan du ringa honom på 072-735 22 42. Han är grym på Ankarsrums historia!

Det är väldigt coolt att man kan använda samma degrulle på första maskinen till samma maskin som man köper idag. Något annat som jag tycker är häftigt är att i början var tillbehören gjorda av trä. Ankarsrum har verkligen en historia som känns när man bakar!

Massor av maskiner på löpande band!


 

Annons
Dela på:

10 kommentarer till “Ankarsrum – Studiebesök”

  1. Kristina Elfström-Johansson skriver: 16 juni, 2018

    Min första hushålls assistent var en Elektrolux assistent, blev nog borta i samband men en flytt. Nu har jag en nyinköpt Ankarsrum assistent, röd och fin. Älskar att ha bra saker när jag bakar, blir både roligare och lättare då.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/glad-pask/