Annons

Bästa pepparkaksdegen för att bygga hus! (Men även att äta:)

Nu är det dags för pepparkakshusbygge 2014!! EXALTERAD!! 🙂 Jag använder samma pepparkakshusdeg jag använde förra året, och receptet på det hittar ni här nedanför. I år tänkte jag rita mitt eget hus och testa hur det går!! Alltså, inget superavancerat, bara riktigt mysigt är vad jag har tänkt mig! Kom ihåg att sätta degen dagen innan du ska baka, helst två dagar innan.

Annons

Pepparkaksdeg

Annons

Nedan recept blir MYCKET deg! Räcker till två normalstora hus (Tänk de där färdiga man kan köpa på affären typ) Så vill du bara göra ett lite mindre, gör halv sats.

Ingredienser:
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smält smör tillsammans med sirapen i en kastrull
2. Mät upp socker och alla kryddor i en stor bunke
3. Slå över det smälta smöret och sirapen och rör om ordentligt
4. Häll i vattnet och rör om igen, låt blandningen svalna till rumsvarmt
5. Blanda mjöl och bikarbonat ordentligt och sikta ner i smeten och blanda väl. Degen blir rätt lös, men den sväller under tiden den vilar… För nu ska den stå 1-2 dagar!

Annons
deg till pepparkakshus
Innan mjölet åkt i, en väldoftande smet med alla julens kryddor!!

När det ska bakas av så är det bra att baka alla bitar med liknande storlek samtidigt. 175 grader mellan 5-20 minuter beronde på storlek! Skorsten = 5 minuter. Långsida på en vägg typ 15-20!

Dela på:
Annons

Laddar