Annons

Blåbärskrans – Kalasgod blåbärslängd!

Här är ett riktigt smarrigt recept på en blåbärskrans! Jag tycker att det bakas alldeles för lite längder nu för tiden. Det blir alltid lite extra saftigt, och väldigt fint att duka fram på fikabordet!

blåbärskrans

Förutom blåbär så smakar denna vanilj och kardemumma.

Annons

Jag ville helt enkelt ha en riktig festlängd, och min blåbärkrans kan man nog kalla lite lyxig till och med, det är rejät med smör i den, och blåbären har jag plockat här i Hoforsskogarna 🙂

blåbärskrans

Annons

Ingredienser till en Blåbärskrans, ca 20 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk
2 msk socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
200 g rumsvarmt smör

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl vaniljsocker
0,5 dl florsocker
1 msk ströbröd
2-3 dl färska blåbär

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken.
2. Tillsätt nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen. Blanda i socker, kardemumma, salt och det rumsvarma smöret. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg med maskin eller för hand.
3. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.
4. Rör samman smör, vaniljsocker, florsocker och ströbröd.
5. Knåda ihop degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel på ca 60×30 cm.
6. Bred på fyllningen och strö blåbär över hela. Rulla ihop från långsidan och fäst ändarna mot varandra, lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper.
7. Klipp längden halvvägs igenom (se bild nedan) och vik varje del omlott runt hela längden.
8. Plasta plåten och låt längden jäsa i en timme i rumstemperatur.
9. Värm ugnen till 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Lägg folie över på slutet om längderna får för mycket färg.
11. Stjälp försiktigt upp längden på ett galler och låt svalna. Skär upp och njut!

Längden går utmärkt att frysa in. Det går även att använda frysta blåbär, men då kommer det att bli lite mer blött och blått i bullen bara.

blabarskrans-860x645

Jag använder ströbröd i fyllningen för att fånga upp så mycket vätska som möjligt av blåbären.

Du hänger väl med Fredriks Fika på Instagram och Facebook? 
Instagram: @fredriksfika
Facebook: Fredriks Fika

blabarslangd-860x645

Klipp kransen runtom, och vik sedan kanterna omlott. På det sättet ”försvinner även skarven. Plasta och låt jäsa ca en timme.

Gillar du blåbär så tror jag du skulle älska mina blåbärsknyten! Receptet på dem hittar du här: Blåbärsknyten

blåbärsknyten

Jag älskar verkligen blåbär, och blåbär i bullar är ju det bästa av två världar!

blåbärsbullar

Vill du testa fler av mina bullar så hittar du dem här: Fredriks sötebröd

blåbärskrans

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar