Annons

Dahl – Vegetarisk linsgryta från Indien

När jag var au pair i USA så var min värdfamilj hälften indisk, hälften amerikansk och det var då jag upptäckte att jag älskar indisk mat! Idag testade jag en klassik dahl som är en linsgryta man serverar med ris eller bröd. Det här receptet är inspirerat av ett recept min värdfamilj ofta gjorde och den är så mustig och god! Det här är riktigt hälsosamt med både gurkmeja och ingefära!

Annons

vegetarisk gryta med röda linser

I receptet står det ghee som är ett som ett skirat smör där all vätska kokat bort. Det finns att köpa på hälsokostaffärer, men jag kör ofta på smör eller olja istället.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Annons

recept med röda linser

Dahl – Vegetarisk linsgryta, 4 portioner

4 dl röda linser
10 dl vatten
2 tsk gurkmeja
1 stor gul lök
1 grön chili
1 msk färsk ingefära
2 msk färsk koriander
2 msk ghee (eller smör eller olja)
2 tsk hel kummin
1-2 tsk salt

Vid servering:
ris
naan
lite färsk koriander

Gör så här:
1. Skölj linserna ett par gånger i kallt vatten. Blanda linser, vatten och gurkmeja i en stor kastrull. Låt koka upp och sjuda utan lock tills de är riktigt sönderkokt 15-20 minuter ,
2. Finhacka löken, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka ingefäran. Finhacka koriandern.
3. Stek kummin i ghee i ett par minuter tills det börjar dofta underbart gott. Tillsätt ingefära, chili och lök och stek tills det är riktigt mjukt.
4. Tillsätt lökfräset i linserna och koka upp, vänd ner koriander och smaka av med salt. Jag gillar min dahl ganska tjock, men vill du ha den lösare kan du tillsätta mer vatten.
5. Servera med ris och eventuellt naan.

Annons

vegetariskt middagstips

Det här receptet är verkligen hur enkelt som helst, och det blir en mustig och smakrik gryta som man kan äta lika väl som vardagsrätt som till fest!

Vill du ha smarrigt bröd till kan jag tipsa om mitt naan, så gott! Receptet hittar du här: Naan

Annons
Dela på:

Annons

Laddar