Annons

Vad tusan är surdeg?

Det har pratats en hel del om surdeg de senast åren, surdegshotell hit och dit, det måste matas och ges en massa kärlek. Här skriver jag ihop vad jag lärt mig än så länge och hoppas att det inspirerar dig att testa!

Annons


BegreppSurdegsgrund: Vi skulle kunna kalla den jästen, för det är det som det är. Fördeg: Fördegar ger med sin syra en förstärkande effekt till glutenet. Fördeg ger förbättringar i flera avseenden, det ger degen bättre konsistens, mer mogen smak i brödet, krispigare skorpa och längre hållbarhet.
Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. Mjölksyrebakterierna och jästsvamparna producerar mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, och koldioxid.
Det som hjälper dig på traven för att uppnå surdegsgrunden
Det som hjälper till att skapa surdegsgrunden är olika delar. Dels är det mjölet du använder, helst ska det vara ett ekologiskt stenmalet mjöl som inte är processat. Där finns alla naturliga bakterier som startar igång surdegsgrunden. Värmen spelar en stor roll, det får inte vara för kallt då kommer din surdegsgrund inte att trivas. Dock när den är sur och redo att användas så ska du förvara den i kylen för att den inte ska jäsa över (För mycket)
Om du tycker att din surdegsgrund inte får tillräckligt med bubblor eller inga alls så kan du ha den ute i rumstemperatur några timmar eller över natten utan lock på burken.
Matning Jag använder inga mått när jag matar min deg, och jag matar den inte på rätt klockslag varje vecka. Det kan gå två veckor, ibland matar jag den två gånger samma vecka. Surdegsgrunden kan bli dålig, men det behöver du inte oroa dig för, du kommer att märka på doften i så fall! Om din surdegsgrund skulle bli dålig, gråt inte över det, då är det bara att börja på en ny!
Man kan baka surdeg med en mindre mängd eller helt utan jäst för att skynda på baket, men jag tycker att det är lite fusk. Det är ju det som är självaste grejen, om man vill baka surdeg.
Knådning När du ska knåda degen kan du glömma allt din hemkunskapslärare lärde ut i skolan. Degen ska knådas länge!! Fuska inte med tiderna som står i recepten.
Jäsning Jäsningen på din deg kan du göra på två sätt. Den första jäsningen gör jag alltid i rumstemperatur i en låda/form i olja så jag kan vika degen två gånger. När det är klart ska degen jäsa till dubbel storlek, antingen kvar i formen eller i en jäskorg brukar jag köra. Eller så jäser du degen i kylen över natten. När degen jäst i kylen över natten måste den tas ut två timmar innan du ska baka av den så att den hinner bli rumstempererad igen.
Nu blev det mycket info och tankar, men sätt nu en surdegsgrund och testa!!

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar