Annons

Vaniljbullar till fikat!

Vilka goda vaniljbullar det här blev!! Jag blev nästan förvånad själv, på riktigt. Jag testade mig fram lite och tänkte att jag skulle fylla upp frysen med lite bullar så att vi har. När jag tog första bettan av de nybakade bullarna så blev det helt plötsligt en av de godaste bullar jag någonsin bakat! Mycket smak av vanilj, och härligt frasiga.

vaniljbullar

Vaniljbullar för mig ska ha mycket smör, ju mer smör, desto bättre. Jag drog ner lite på smöret som jag brukar ha i degen och la det i fyllningen istället 🙂 Kan ha varit det som gjorde det hela!

Fredriks vaniljbullar

Ingredienser till 24 stycken Vaniljbullar

Deg:
150 smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker
1 dl florsocker

Pensling:
1 dl vatten
1 dl socker
pärlsocker

Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt mjölken och ljumma till 35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan.
3. Blanda i sirap, salt och nästan allt vetemjöl och blanda till en smidig deg som lossnar från kanterna när du knådar den.
4. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och florsocker till fyllningen.
6. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
7. Skär ut 24 stycken lika stora strimlor av degen. Tvinna dem och sno ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
9. Koka upp vatten och socker tills sockret löst upp sig. När bullarna tas ur ugnen så penslar du dem direkt med sockerlagen medan bullarna är på plåten. Strö över pärlsocker.
10. Låt bullarna svalna på galler och sedan är det dags att provsmaka!

skära remsor av bullar

Det är inte det lättaste att göra precis lika stora delar, men jag tycker det är charmigt när de inte är precis lika! Det får bara inte variera för mycket så att de bakas ojämnt i ugnen.

bullar snurror

Jag tvinnar mina vaniljbullar så att fyllningen fördelas över hela bullen, och det blir som små tunna lager av allt gotta!

Vill du testa fler av mina bullar så hittar du massor här: Fredriks sötebröd

recept på vaniljbullar

Annons
Annons
Annons
Dela på:
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/hastbullar-snabba-bullar/