Annons

Allt du behöver till ditt Pepparkakshus!

Nu börjar planeringen inför pepparkakshuset 2015 – Vad ska det bli?? Förra året gjorde jag något lite enklare i stugstil – Pepparkaksus 2014  Jag tänker mig en enklare variant eftersom jag gjorde en mer avancerad gör ett par år sedan, och det tog på tok för lång tid 🙂 Kika in här om du blir nyfiken: Pepparkakshuset 2013

Annons

Rita eget pepparkakshus

Det enda du behöver för att rita ditt egna hus är lite rutat papper, sudd, linjal, penna, och lite tålamod 🙂 Sedan är det bara att låta fantasin flöda! Du kan börja att göra degen, den ska stå minst i 24 timmar. Här hittar du en riktigt bra deg när du ska göra ditt pepparkakshus! Pepparkaksdeg till Pepparkakshus

Vill du ha lite mer exakta mått så kan du kika på denna bild, och sedan laborera lite med vinklarna!
mall pepparkakshus

Här finns lite fler tips på mallar:

Mildas hemsida Dockhus, robot, tåg med mera, riktigt roliga byggen!

Annons

Icas pepparkakshusskola Liten stuga, eller ett höghus!

Formina Här finns allt från en krubba till en borg

Arla Här finns Haga Slott, och ett vanligt hus 🙂

Pepparkakshus 2015 – Min egna ritning till huset nedan: Obs, gör skorstenen åt båda hållen, annars blir det två aviga sidor!

_MG_6765

Näää, jag kan inte hålla mig 🙂 Här är huset från 2013, det tog mig nästan 5 dagar att få det klart!! Så därav det lite enklare i år, jag har faktiskt ett jobb att sköta också!

30112013-IMGP4177

Annons

När det ska till att dekoreras så gör jag en riktigt enkel kristyr som både är lättspritsad och som håller bra.

Ingredienser till Kristyren:
4 dl florsocker
1 äggvita
Ca 1 msk citron eller limesaft.

Eventuellt några droppar karamellfärg eller pastafärg om du vill ha ett färgglatt hus!

Lägg allt i en skål och sedan vispar du det antingen i maskin eller för hand ca 5 minuter tills du har en krämig och lite luftig kristyr. Testa att doppa fingret i kristyren, om den fastnar precis där du tagit, och det blir en liten ”topp” så är den klar. Den ska alltså vara så fast att den inte rinner, men även så lös så att den fastnar bra på pepparkakshuset.

IMGP4160

Dekorerar gör jag dagen innan jag ska montera ihop huset, så att det torkar ordentligt!

 

Annons

Hoppas att jag gett lite tips som är användbara!

 

Dela på:
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/basta-pepparkaksdegen-for-att-bygga-hus-men-aven-att-ata/