Annons

Ambrosiakaka – Klassiskt och gott!

Idag bjuds det på herderligt tantfika, eller snarare gubbfika eftersom det är jag som gjort den 🙂 Ambrosiakaka är en riktig klassiker som aldrig går ur tiden. Jag ville ha i så mycket smak som möjligt så jag gick loss på både apelsin, cointreau och citron!

Ambrosiakaka

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Skal av 1 apelsin
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl cointreau

Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
2-3 msk färskpressad citronjuice
50 g syltade apelsinskal

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst i en skål.
3. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och sikta ner i smeten.
4. Riv skalet på apelsinen och pressa 0,5 dl saft. Rör ner i smeten tillsammans med cointreau. Du kan byta ut cointreau mot lika mycket apelsinjuice om du vill.
5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Stjälp upp den på kakfat och låt svalna helt.
7. Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn smet. Bred glasyren över den kalla kakan och strö över syltad apelsinskal.

recept ambrosiakaka

Annons
Dela på:
Annons

Laddar