Annons

Äppelbröd med dinkelmjöl

Jag blev så inspirerad när jag tittade på nyhetsmorgon häromdagen och Martin Johansson (Pain de Martin) gjorde äppel och hasselnötsbröd. Det var ett långjäst bröd, men jag ville ha mitt bröd lite snabbare, och jag hade slut på rågsikt… så det blev mer ett äppelbröd a la Fredrik 🙂

Annons

IMG_8655

Brödet blev riktigt saftigt och smakrikt, detta kommer definitivt göras igen! Vi har testat det som det är, samt att rosta det vilket kanske var ännu godare!

Annons

IMG_8676

Ingredienser
25 g jäst
2,5 dl kallt vatten
2 grovrivna äpplen
1/2 dl honung
2 dl dinkelmjöl
6-7 dl vetemjöl (beroende på hur mycket vätska det är i äpplena)
2 tsk salt

Gör så här:
1. Rör ut jästen med vattnet
2. Rör ner resten av ingredienserna till en relativt lös deg. Täck bunken och låt jäsa en timme.
3.  Smöra en form på  1,5 liter och klicka ner degen. Strö på lite mjöl, täck med bakhandduk och låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid så att ugnen är riktigt het.
5. Klipp några snitt i degen med en sax och sätt in formen på ett galler strax under mitten av ugnen.
6. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 55-60 minuter. Vänd eventuellt ut brödet och grädda utan form de sista 10 minuterna – det ger en bra yta runtom.
7. Låt brödet svalna en stund på galler innan du skär i det.

IMG_8628

Annons

Jag använde vanliga röda svenska äpplen, vet inte vilken sort bara. Väldigt lik grannens äpplen…IMG_8629

Riv äpplena med skalet på! IMG_8645Nybakat bröd är verkligen en lyx! Det doftar gott i hela hemmet, och när det fortfarande är lite ljummet och smöret smälter ner i brödet… mmmm 🙂

 

Dela på:
Annons

Laddar