Nu har jag hittat på ett riktigt enkelt och framförallt gott äppelpajsrecept!! Stora bitar av äpple som är smörstekta i socker och kanel, detta blandat med karamelliserad mjölk som har fått en lite knäckig yta i ugnen…
hur gott som helst!
Om du inte testat att baka med karamelliserad mjölk tidigare så borde du testa. Det beskrivs ofta som kolasås, men det är verkligen inte så söt som en ren kolasås. Den har en fyllig smak som passar ihop med mycket.
Ingredienser till en paj för 8 portioner
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten
Fyllning:
3-4 äpplen, fasta. Jag använde granny smith.
1 burk karamelliserad mjölk a 397 g
1 msk kanel
3 msk socker
1 msk smör
Gör så här:
1. Nyp ihop smör, mjöl och socker eller kör i en matberedare.
2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en springform på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
5. Skala och skiva äpplena i ganska rejäla bitar.
6. Fräs äpplen i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka.
7. Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra ett par minuter.
8. Fyll skalet med fyllningen och grädda 30 minuter på 200 garder.
9- Låt svalna något och servera med antingen glass eller vaniljsås!