Annons

Aroniamarmelad – Superbäret!

Förra helgen så sålde jag boken här hemma hos oss i Hofors. Det skrev jag lite om HÄR. Jag fick bland annat en present ifrån Kickis Hälsa, en hel påse med aroniabär! Jag hade faktiskt aldrig hört talas om att man kunde äta det, men nu har jag testat att göra en marmelad med superbäret!

aroniamarmelad

Aronia har det högsta värdet av antioxidanter som någonsin mätts i någon frukt eller bär och har många hälsofrämjande egenskaper.

Annons

Jag lästa på lite här: Aroniainfo, och nu är jag väldigt sugen att testa fler saker med aronia!

aroniamarmelad

Smaken är lite som en blandning av svarta vinbär, blåbär och rönnbär. Syrligt med en viss bitterhet, men ändå gott. Frys bären innan du kokar marmeladen, de blir lite mindre bittra då.

Annons

Ingredienser till en stor burk Aroniamarmelad

500 g frysta aroniabär
saften från 2 citroner
400 g syltsocker med pektin

Gör så här:
1. Blanda aroniabär, saften från två citroner och syltsocker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp under omrörning och låt sjuda 15-20 minuter tills bären är mjuka.
3. Häll upp din aroniamarmelad på en väl rengjord burk.

aroniabär

Aronia växer ofta i parker och ser ut som bilden ovan. De är väldigt färgstarka och det ser ut som om man plockat blåbär när man är klar 🙂

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

aroniamarmelad

Marmelad in the making! Jag kan tänka mig att det är väldigt roligt att använda bäret som en färgsättning i något annat också, det blir intensivt mörklila/blått!

För fler recept inom sylta och saft, kika in här: Fredrik syltar och saftar. Bland annat världens bästa shot för att förhindra förkylning: Ingefärsshot!

ingefärsshot

 

Ingefärsshotsen är verkligen hur bra som helst och håller doktorn borta! Jag brukar ta en shot varje morgon, det bränner till och är supergott!

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar