Annons

Bagels, precis så som de ska vara!

Bagels är ett av de godaste bröden jag vet! Första gången jag åt det var när jag bodde i USA och jag blev kär direkt! Saftiga, sega och en perfekt smörgås att antingen rosta eller äta precis som den är med lite cream cheese.

Bagels recept

Det som gör bageln så god är att man sjuder brödet innan man bakar av den, det är det som gör den speciella ytan som är lite seg. Testa med cream cheese och jordgubbar, det är barnsligt gott!

bagels

Ingredienser till 10 Bagels

25g jäst
4 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk salt
10 dl vetemjöl (600 g)

Pensling
1 ägg
Eventuellt vallmofrön, sesamfrön eller något annat gott!

Gör så här
1. Ljumma upp vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med vattnet
2. Tillsätt strösocker, salt och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Täck bunken och låt degen jäsa 30 minuter.
3. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop.
4. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar.
5. Stick ner ett finger mitt i bollen och snurra runt degen kring fingret för att skapa hålet i mitten.
6. Täck över bröden med en bakduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull eller stekpanna.
8. Lägg i bröden försiktigt i det heta vattnet och sjud dem 1 minut på vaddera sida. Lägg på ett galler och låt dem droppa av ett par minuter.
9. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på eventuell topping.
10. Baka bröden mitt i ugnen 15-20 minuter tills de fått fin färg.

Gillar du bagels så borde du testa denna grekiska variant: Koulouri – Sesambagels
Steg-för-stegbilder:
perfekt deg

När degen släpper ifrån kanterna i bunken så är den perfekt!

knåda deg

Efter första jäsningen, knåda degen lätt.

bagels

Annons



Dela degen i 10 delar. Jag använde en våg och då skulle varje bit väga ca 118 g 🙂 Rulla varje del till en slät boll.

göra bagels steg-för-steg

Tryck med fingret mitt i bollen.

göra bagels

Snurra bageln kring ditt finger. Jag gör så för att inte ta ut ett hål med utstickare. Men man kan självklart göra det med, men jag tycker det blir lika fint såhär!

jäsa bagels

Låt bageln jäsa i 20 minuter under en bakduk.

sjuda bagels

Sjud bageln 1 minut på varje sida, bra att använda en hålslev för att inte spilla en massa hett vatten omkring sig!

torka bageln

Annons



Lägg bageln på ett galler och låt droppa av lite. Sedan penslar du dem med uppvispat ägg, lägger på en plåt med bakplåtspapper och bakar på 200 grader i 15-20 minuter och bageln har fått fin färg.

baka bagels

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar