Annons

Baguetter med fördeg

Baguetter med fördeg, eller poolish som det heter på bagerispråk. Det är en teknik som kommer ifrån Polen och det ger baguetterna en mycket djupare smak och härligt inkråm och skorpa! Har du inte testat än så är det dags NU!

baguetter med fördeg

Visst tar det lite extra tid och planering, men när du väl har smakat så är jag säker på att du tycker det är värt det! Är du nyfiken på mer om surdeg så hittar du min lilla surdegsskola här:

Annons
Annons

Baguetter med fördeg, 3 st.

Dag 1 (Poolish/fördeg)
1 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl special

Dag 2
5 g jäst
250 g fingervarmt vatten
525 g vetemjöl special
2 tsk salt

Gör så här:
1. Blanda ut jästen med vattnet, vispa ner vetemjölet och vispa till en slät smet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar eller över natten.
2.  Blanda poolish med jäst, vatten och mjöl och knåda i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter.
3. Tippa upp degen på mjölat bakord. Täck med en duk och låt degen vila 20 minuter.
4. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma till baguetter och lägg på mjölad handduk med lite mellanrum, gör de lika långa som din plåt är längs långsidan.  Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. 3-4 timmar. (se filmen jag kikade på hur du formar baguetter längre ner i inlägget)
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg baguetterna på plåt med bakplåtspapper, snitta med ett rakblad eller vass kniv och baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
7. Vill du ha en riktigt krispig yta kan du slänga in 1 dl vatten i botten på ugnen så att du får lite ånga precis i början av baktiden.
8. Låt baguetterna svalna på galler.

baguetter recept

1 g jäst är ungefär lika stort som en ärta. Efter 12 timmar ska fördegen bubbla lite härligt och dofta friskt och lite syrligt.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

baguetter med fördeg

Degen är väldigt smidig och rolig att arbeta med. Jag lät mina baguetter jäsa 4 timmar, då var de riktigt stora och härliga! Fler tips på goda bröd hittar du här: BRÖD

Här är klippet jag kikade på när jag formade baguetterna:

Annons


baguetter med poolish

baguetter är ju bara magiskt gott! Hoppas verkligen att du testar receptet!

baguetter med fördeg

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar