Annons

Baklava – Enkelt och gott!

Baklava… alltså, det är ju faktiskt hur gott som helst. Frasig filodag, massor av nötter och jag kryddar upp mina med både kanel och en hemkokt sirap med smak av citron, apelsin och honung!

baklava

De här gobitarna gjorde jag till sammans med en kvinna som heter Barbro, hon och jag bakade dessa till 35 stycken gäster här i Hofors.

Annons

Vi gjorde även en pannacotta med grekisk yoghurt, receptet på den hittar du här: Pannacotta med grekisk yoghurt

grekisk dessert

Annons

Ingredienser till 20 bitar baklava

300 g blandade nötter, jag använde:
100 g hackade valnötter
100 g pistagenötter
50 g hasselnötter
50 g mandlar
2 tsk kanel
100 g smält smör
225 g Filodeg

Sirap:
90 g vatten
100 g socker
100 g honung
1 krm citronzest
1 krm apelsinzest

Garnering:
Pistagenötter

Gör så här:
1. Klä en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
2. Rosta nötterna i 5-10 minuter för att få ut alla goda smaker av dem.
3. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
4. Smält smöret. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla hela med det smälta smöret.
5. Lägg ett ark filodeg på och pensla även det med smör.
6. Strö nötblandningen över hela arket och rulla ihop som en rulltårta. Lägg på plåten.
7. Gör likadant med resten av filodegen och nötblandningen.
8. Pensla alla rullar med smält smör.
9. Täck rullarna med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen i 10 minuter.
10. Ta av aluminiumfolien och baka i ytterligare 5 minuter tills baklavan fått fin färg.
11. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från citronen och apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
12. Sila av sirapen och skeda över baklavan.
13. Hacka pistagenötter och strö över.
14. Nu är baklavan färdig att avnjutas, men det blir godare om den får stå och ”gotta” till sig lite ett par dagar i kylen i en lufttät burk.

baklava

Receptet på baklava hittade jag på när jag var med i Hela Sverige Bakar, då gjorde jag dem i en form. Denna gång blev jag inspirerad av att testa Zeinas Kitchens sätt, och det gick bra mycket snabbare att rulla dem!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

baklava

Skeda över fyllningen ordentligt så att din baklava suger åt sig av sirapen, det är ju det som gör hela grejen!

baklava

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar