Annons

Blåbärsknyten

Som ni vet är ju jag smått galen i blåbär, jag bara älskar det lilla bäret! Något jag aldrig kan hålla mig från att baka dessa blåbärknyten! Saftiga och rejält med blåbärsmak. Jag har ätit blåbärbullar på café ibland, men oftast blir jag besviken då det mest smakar bulle och inte så mycket blåbär, det var då jag kom på detta receptet 🙂

Blåbärsknyten

Det tar inte mycket längre tid att baka än vanliga bullar, och jag lovar dig att de blir uppskattade på fikabordet!

blåbärsbullar

Ingredienser till 32 bullar:
Fyllning
6 dl blåbär
1 dl socker
3 msk maizena
2 tsk vatten

Vetedeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 st ägg
13-14 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
200 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 Ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Blanda blåbär, socker, maizena och vatten i en kastrull, koka upp och låt sjuda ett par minuter tills fyllningen är tjock. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägget.
3. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och kardemumma.
4. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Är den för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
5. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Dela degen först i två delar. Rulla ut varje del till en lång korv och dela i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta. Lägg ca 1,5 tsk blåbärsfyllning och nyp ihop kanterna (Se bild nedan)
8. Lägg bullarn på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlosocker.
10. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.

Att göra blåbärsknyten

Tryck till ordentligt när du nyper ihop kanterna så att degflikarna fastnar i varandra, då kommer de hålla finfint. Om de går upp lte när du bakar dem så gör det absolut ingenting, lika gott ändå!

Bullar med blåbär

Annons
Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar