Annons

Boråsbröd, riktigt smöriga bullar!

Just nu är vi ute på en lite minisemester i Floby där Emil kommer ifrån, det är alltid lika härligt att komma hit till ”slätta”! Emils mamma har alltid en massa roliga recept som jag vill testa, och så blev det även denna gång! Det blev Boråsbröd, fast jag skulle vilja kalla dem bullar eftersom det är mer bulle än bröd 🙂 Boråsbröd

Jag ville testa dem direkt jag såg receptet eftersom det var väldigt olikt andra recept som jag tidigare provat.

Annons

Ingen mjölk, men grädde istället! Det är som en blandning mellan Karlsbader och Rimbobulle. Inte så söt, och nästan som smördeg med en fin smak av kardemumma!

boråsbröd

Annons

Ingredienser till 16 Boråsbröd

200 g smör
1.5 dl grädde
50 g jäst
9-10 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 ägg

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
2 tsk nystött kardemumma
1 msk socker

Pensling:
1 ägg
Sötmandel
Pärlsocker

Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt grädden, låt svalna till fingervarmt (ca 37 grader)
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, rör till jästen löst upp sig.
3. Tillsätt cirka hälften av mjölet och rör till en jämn smet.
4. Tillsätt socker och äggen samt nästan resten av mjölet och arbeta ihop till en slät deg. Spar lite mjöl till utbakningen.
5. Låt degen jäsa övertäckt i 15 minuter.
6. Blanda all ingredienser till fyllningen.
7. Kavla ut degen till en platta på cirka 30×30 cm, bred på fyllningen.
8. Rull ihop degen och skär i 16 lika stora delar.
9. Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Grovhacka lite sötmandel och vispa upp ägget till penslingen.
11. Pensla bullarna med ägget och strö på mandel och pärlsocker.
12. Baka mitt i ugnen i 8-10 minuter. boråsbullar

Degen är helt olik någon annan deg jag testat tidigare. Man behövde inte ha i lika mjöl som vanligt när man gör bullar, degen är riktigt härligt fet och lätt att arbeta med! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kardemumma

Nystött kardemumma är hela grejen, det blir den där riktigt goda kardemummasmaken som man vill ha i en bulle!

boråsbröd

Det är inte så mycket socker i de här bullarna, så man får verkligen smaken av det frasiga brödet, kardemumma och mandeln! Det börjar bli en hel del bullar på bloggen nu! Kika in på mina recept här: Fredriks Sötebröd Bland annat en av mina absolut bästa bullar: Rimbobullen

Rimbobullar

Hoppas du blir sugen att testa dessa boråsbröd, de är riktigt häftiga bullar!

boråsbröd

Jag gjorde ett litet klipp också, kika in på ungefär halva, alltid så häftigt att se när bullarna växer i ugnen!

https://youtu.be/zMYHzsTBJY8

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar