Annons

Bröd med havregyn i långpanna

Det här är verkligen en favorit till frukost! Bröd med havregryn, och jag har verkligen i mycket havregryn. Brödet blir extra saftigt och mättande. Just det här brödet kalljäste jag över natten.

Vill du baka brödet på en gång kan du använda 50 g jäst, värma degvätskan till 37 grader, när du knådat degen så kan du kavla ut och lägga i långpannan och låta jäsa till dubbel storlek. Sen baka av på samma sätt. Just när man kalljäser bröd så använder man mindre jäst och svalare degvätska.

Annons

Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept!

Annons

Bröd med havregryn i långpanna, 16 bitar

50 g smör
3 dl vatten
5 dl havregryn
3 dl mjölk
25 g jäst
2 msk strösocker
9 dl vetemjöl
2 tsk salt
+ smör till smörjning
1 dl havregryn

Gör så här:
1. Lägg smör och vatten i en kastrull, låt koka upp så att smöret smälter.
2. Mät upp havregrynen i en degbunke. Häll över det heta vattnet och smöret och rör om. Tillsätt mjölken och låt svälla i 20 minuter.
3. Smula ner jästen och rör ut i degvätskan.
4. Tillsätt socker, vetemjöl och salt och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller för hand.
5. Smörj en långpanna på cirka 30×40 cm med smör.
6. Platta ut degen i långpannan. Du kan kavla den några varv innan så blir den jämnare. Skär rutor med degskrapan.
7. Strö över havregryn och täck med plastfilm. Ställ i kylen över natten. Jag gjorde degen vid cirka 20.00 och bakade av dem vid 08.00.
8. På morgonen. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Ta fram brödet och låt stå i rumsvärme i 30-60 minuter.
10. Baka mitt i ugnen i 20 minuter tills de har fått fin färg.
11. Låt bröden svalna på galler under duk.

Annons

 

Vill du ha fler recept på goda bröd så hittar du alla ina recept här: Fredriks bröd

Annons
Dela på:

Annons

Laddar