Annons

Brytbröd i Långpanna

Jag fullkomligt älskar att baka bröd! Det är något med degen, att det går att variera så mycket, och doften när de bakas i ugnen… Det är så mysigt! Nu blev det ett bröd i långpanna, men jag gjorde som små frallor så att det blev ett långpannebrytbröd 🙂

Brytbröd i långpanna

Alltid när jag bakar bröd så vill jag ha i lite grövre mjöl också, jag tycker att det blir en god smak och det känns som om man är lite snällare mot sin mage än när man bara har vetemjöl.

Annons

Det slank ner lite linfrö också så att tarmarna får arbeta 🙂

Frukostfrallor

Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl dinkelmjöl
1 ägg
2 tsk salt
1/2 dl honung
1/2 dl krossat linfrö
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet
2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm
4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig
5. Blanda ner dinkelmjölet i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt linfrö
6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. När degen lossnar från kanterna är degen klar! (Jag använde ganska precis 8 dl)
7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter
8. Smörj en långpanna med smör
9. Dela degen i 15 delar. Rulla varje del till en boll och lägg jämnt fördelat i långpannan. Strö över lite vetemjöl sådär lite slarvigt snyggt 🙂
10. Låt jäsa i ca 30 minuter
11. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-14 minuter.
12. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta!

Recept bröd i långpanna

Såhär ser bröden ut när de precis är rullade och innan jäsning.

Bröd i Långpanna

Hoppas du blir sugen att testa detta recept. Det var väldigt roligt att göra, smakade gott och grannarna gillade det! 🙂

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar