Annons

Canelés de Bordeaux

I helgen så leker jag lite Fransman och gör Canelés, eller Cannelés… Försökt utröna vilket som är mest rätt, men om Sophie från Sophies Canelés stavar med ett n så gör jag det med!
Detta var första försöket, men jag kan lova att det blir fler! Har pluggat på under veckan hur de ska göras och det blev en jakt på många grejer.

Annons

Jag blir lätt överexalterad när jag hittat något jag vill testa! Bivax, Rom och formar skulle inhandlas, det som blev svårast var formarna. Som tur var hittade jag till Sophies hemsida som säljer äkta mässingsformar som jag ville använda. Hennes hemsida hittar ni här, och hon ska ha ett stort tack för hjälpen med att fixa så att jag fick formarna fort 🙂 http://sophiescanele.se/

En Canelé är ett litet bakverk som kommer från Franska distriktet Bordeaux och det sägs vara en 300-årig hemlighet bakom receptet. Den har en krispig utsida, och inuti är den krämig.
Detta var mitt första försök på bakverket, och det ble riktigt goda och det kommer definitivt göras igen!

Ingredienser
500g mjölk
50g smör
1 vaniljstång
100g vetemjöl
250g florsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl rom (Jag använde Negrita)

Pensling
40g bivax
40g smör

1. Dela och skrapa ur vanilstången i en kastrull tillsammans med mjölk och smör, låt nästan det koka upp och dra sedan av plattan och låt svalna
2. Mät upp mjöl, florsocker och salt och sikta ner det i en skål

3. Blanda, (inte vispa!) ägg och äggulor och ha dessa i skålen med de torra ingredienserna
4. Ta ur vaniljstången och lägg den i skålen du ska förvara smeten i. Häll sedan vätskan över mjöl/äggblandningen och rör om.
Jag använde en trägaffel för att göra smeten för att få i så lite luft som möjligt

5. Sila nu smeten ner i bunken där vaniljstången ligger och väntar, det som är viktigt är att så lite luft som möjligt kommer in i smeten!
6. Blanda ner rom och rör om. Plasta bunken och låt vila i kylskåp 1-2 dagar
En massa väntan… Men den som väntar på något gott!! (Väntar alltid för länge…..)

7. Ställ alla formarna på en plåt i ugnen på 250 grader medan du ordnar bivaxen
8. Smält bivax en på låg värme i en kastrull, när det är helt smält, dra av från plattan och ha i smöret. Rör tills allt är väl blandat.
9. Ta ur formarna ur ugnen, nu ska du hälla bivaxen i varje form för att täcka dem helt på insidan. Använd en bra köksvante och se till att du är försiktig så du inte bränner dig! Fyll formen med bivax, häll sedan ur det som är överflödigt tillbaka i kastrullen. Ställ formarna upp och ner på ett galler så att överflödig bivax rinner ut. Hela det här är lite småkrångligt, formarna får inte vara för varma, för då fastnar inte bivaxen, och inte heller för kalla, för då blir det för tjockt. Händer detta så kan du ställa in formen i ugnen igen och börja om. Blir bivaxen för hård i kastrullen så är det bara att ställa på plattan igen.
Till vänster, för kall form, då blir lagret på tok för tjockt! Till höger, ett tunt lager som det ska vara.

 


10. Låt formarna svalna helt
11. Ta fram smeten och rör om ordentligt tills smeten är slät.
12. Förvärm ugnen till 250 grader med en plåt i mitten.
13. Fyll formarna tills det är ca 1 cm kvar till kanten.

 


14. Ta ur den heta plåten ur ugnen och ställ ut formarna med jämnt mellanrum på plåten. Ställ in plåten direkt i ugnen och Baka dem i 15 minuter på 250 graders värme
15. Efter 15 minuter sänk värmen till 190 grader. Baka ytterligare 40 minuter.
16. Om de blir för höga, likt en sufflé som är på väg att tippa över så kan du ta ut plåten och låta dem sjunka ner lite. Pausa klockan då, och fortsätt sedan baka. Lite puffar de upp, men det ska de göra.
17. Ta ur en av formarna och tippa ur canelén, den ska ha ett gyllenbrunt skal, och fortfarande vara lite mjukt. Är du inte nöjd med färgen så kan du baka dem ett par minuter till.
18. Tippa ur alla fantastiska bakverk på ett galler och låt svalna ca. 1-2 timmar och sedan är det bara att moffa i sig! De är godast samma dag, sedan blir de lite sega.
Formarna går säkert att använda till annat med, men det får bli en annan dag 🙂

Annons
Dela på:
Annons

Laddar