Annons

Chokladtårta med Maräng och Blåbär

En underbar tårta som smakar mycket blåbär! Denna tårta gjorde jag när jag var med i Hela Sverige Bakar 🙂

Blåbärstårta

Ingredienser Tårtbotten:
3 ägg
225 g socker
75 g smör
1,5 dl mjölk
230 g vetemjöl
30 g kakao
3 tsk bakpulver

Blåbärskräm
250 g frysta blåbär
2 dl vatten
170 g socker
4 msk majsstärkelse
1 msk citronsaft

Chokladmousse
180 g choklad 70 % med blåbärssmak
3 dl grädde
ett par msk socker

Marängtäcke
6 äggvitor
300 g socker

Garnering
färska stora blåbär

Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröda en form på 22-24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Smält smör och blanda i mjölken. Häll i mjölk- och smörblandningen i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Rör snabbt ihop till en smet.
5. Grädda i 175 grader 40-45 minuter.

Blåbärskräm
Blanda allt i en kastrull, koka upp och låt sjuda 2-3 minuter.

Chokladmousse
1. Värm grädde, men låt den inte koka.
2. Bryt chokladen och häll grädden över, rör tills chokladen smält.
3. Kyl chokladsmeten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.

Marängtäcke
1. Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål. Ställ i vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är löst. Temperaturen ska vara kring 60 grader.
2.  Ta av från värmen och vispa tills smeten är sval ca 10 minuter.

Montering
Dela din tårtbotten i tre. Varva sen blåbärskräm, mellanlager, sedan chokladmoussen.

Spackla tårtan med marängen över hela tårtan. Färska blåbär längst upp, sedan brukar jag spritsa lite toppar runt blåbären. Använd en brännare för att bränna av marängen.



Annons
Annons
Dela på:
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/madeleinekakor-2/