Annons

Citron och marängpaj

Perfekt krispig botten, ljuvligt len citronfyllning och fluffig maräng! Så gott i sin enkelhet! Här är ett perfekt recept på citronmarängpaj!

citron och marängpaj

Citron och marängpaj, 8 bitar

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
Rivet skal av 2 citroner
Saften från 3 citroner
3 äggulor
2 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
100 g rumsvarmt smör

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Tärna ner smöret och smula samman.
2. Knäck i ägget och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta och låt vila i kylen 30 minuter.
3. Tvätta citronerna. Riv skalet av två citroner i en tjockbottnad kastrull, pressa saften av tre och ha i kastrullen.
4. Vispa ner äggulor, strösocker och maizena och låt sjuda upp under konstant omrörning. Låt sjuda ett par minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna helt.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Smörj en pajform på cirka 26-28cm i diameter. Kavla ut och klä formen med pajdegen.
7. Förbaka pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.  Låt pajskalet svalna.
8. Vispa äggvitorna till marängen till mjuka toppar. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Ett trick är att känna med fingertopparna att sockerkristallerna löst upp sig, då är marängen klar.
9. Fyll pajen lemoncurden och spritsa eller klicka ut marängen ovanpå.
10. Bränn antingen marängen med en gasolbrännare eller i ugnen. Gör du det i ugnen så sätt ugnen på 250 grader och grädda i nedre delen i 3-5 minuter. Ha koll hela tiden så att inte marängen bränns.
11. Pajen går bra att förvara i kylen till den ska serveras.

recept på citronmarängpaj

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

 

Annons
Annons
Dela på:

Annons

Laddar