Annons

Citronkaka med glasyr

En riktigt saftig och smakrik citronkaka med glasyr. Det här passar perfekt till fikabuffén! Glasyren gör jag med citronjuice och det blir sådär perfekt sötsyrlig. Citronzest är det yttersta på citronen som har en riktigt blommig smak av citrus. Använd helst ekologiska citroner som är obesprutade.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Annons

Citronkaka, 10 bitar

150 gram smör
3 st ägg
2 dl socker
0,5 dl mjölk
2 msk citronjuice
Skal från 1 citron, zest
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Glasyr:
2 dl florsocker
2-3 msk citronjuice
Citronzest att dekorera med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjölk, smör, citronsaft och skal. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner.3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan du tar ut den och låter svalna helt.
4. Blanda florsocker och citronsaft till en smidig glasyr. Börja med lite citronjuice och spä på så att de inte blir för lös.
5. Bred glasyren över kakan och strö över strimlat skal.
6. Vill du göra en citronros så kan du använda en potatisskalare och försöka få en så lång strimla som möjligt, sen rulla ihop den till en ros.

Annons

Vill du ha fler smarriga recept på mjuka kakor så hittar du massor av recept här: Mjuka kakor

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar