Annons

Citronmarängpaj

Den här pajen är verkligen något utöver det vanliga! Riktigt frisk och krämig fyllning och lätt och fluffig maräng. Lemon meringue pie som man även kallar det är en riktig klassiker som passar till både fika och dessert!

citronmarängpaj

Det bästa med min paj är fyllningen, riktigt krämig och perfekt syrlig!

citronmarängpaj

Citronmarängpaj, 8 bitar

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
Rivet skal av 2 citroner
Saften från 3 citroner
3 äggulor
2 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
100 g smör

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Tärna ner smöret och smula samman.
2. Knäck i ägget och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta och låt vila i kylen 30 minuter.
3. Tvätta citronerna. Riv skalet av två citroner i en tjockbottnad kastrull, pressa saften av tre och ha i kastrullen.
4. Vispa ner äggulor, strösocker och maizena och låt sjuda upp under konstant omrörning. Låt sjuda ett par minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna helt.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Smörj en pajform på cirka 26-28cm i diameter. Kavla ut och klä formen med pajdegen.
7. Förbaka pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.  Låt pajskalet svalna.
8. Vispa äggvitorna till marängen till mjuka toppar. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Ett trick är att känna med fingertopparna att sockerkristallerna löst upp sig, då är marängen klar.
9. Fyll pajen lemoncurden och spritsa eller klicka ut marängen ovanpå.
10. Bränn antingen marängen med en gasolbrännare eller i ugnen. Gör du det i ugnen så sätt ugnen på 250 grader och grädda i nedre delen i 3-5 minuter. Ha koll hela tiden så att inte marängen bränns.
11. Pajen går bra att förvara i kylen till den ska serveras.

citronmarängpaj

Jag kavlar ut degen lite, sen trycker jag ut den med fingrarna, jag tycker att jag får mer koll då att den blir jämntjock över hela formen.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

citronmarängpaj

Jag väljer alltid att spritsa marängen, bara för att det är så otroligt roligt att spritsa 🙂

Vill du ha tips på fler goda pajer så hittar du alla mina pajer här: Fredriks pajer

Är det desserter du är ute efter så hittar du dem här: Fredriks desserter

citronmarängpaj

Annons



Hoppas du gillar receptet!

citronmarängpaj

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar