Crème Catalan är en variant av crème brûlée med apelsinsmak. Perfekt när du vill bjuda på en riktigt god dessert med knäckigt täcke av råsocker!
Crème Catalan, 6 portioner
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
skal från 1 apelsin
5 äggulor
Garnering:
Råsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Del vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både frö och stång i en kastrull.
3. Blanda i grädde, mjölk, strösocker och apelsinskal (endast det yttersta) Låt koka upp, dra av från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Sila bort vaniljstång och apelsinskal.
3. Vispa ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt lite av gräddblandningen under omrörning för att de inte ska bli äggröra. Tillsätt restan av gräddblandningen och vispa ihop.
4. Ställ formarna i en djup långpanneplåt. Fyll formarna till 3/4. Ställ plåten i nedre delen av ugnen och häll på kokande vatten så att de täcker formarna till ungefär hälften.
5. Grädda i cirka 40-60 minuter, har du en låg och bred form tar det kortare tid än om du har en hög. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
6. Kyl till de är kalla.
7. Vid servering, strö på 1-2 msk råsocker och bränn med en brännare, alternativt i ugnen på 250 grader grill några minuter.
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
Vill du ha fler tips på goda desserter som crème catalan så hittar du alla mina recept här: Fredriks desserter
Tipsar lite extra om min goda vita chokladmousse med citron och passionsfrukt, så god! Receptet hittar du här: Vit chokladmousse med passionsfrukt
Lycka till i köket! <3