Annons

Doftljus – DIY

Jag älskar ju doftljus och vi har alltid något ljus som står och brinner här hemma i kyrkan på kvällarna. Det ska inte vara sådär så det doftar för mycket, bara en hint av någon god doft. Idag testade jag att göra egna, och det blev med fokus på jul denna gång.

Annons

Underbara dofter av glögg och kanel!

gör ditt eget doftljus

Jag läste på mycket innan och det finns många olika sätt man kan göra. Jag ville gjuta mina doftljus i en burk, men det går också att gjuta egna blockljus. Lite längre ner tipsar jag om lite olika sidor som har tillbehören! Jag köpte alla saker, men det går utmärkt att spara stumpar och gjuta ljus av dem.

doftljus diy

Annons

Doftljus, 4 st

4 värmetåliga burkar a 2-3 dl
1 kg ljusvax/stearin
Ljusvekar
Vekhållare (eller en pinne)
Valfri doftolja
Ev. ljusfärg

Gör så här:
1. Fäst ljusveken i mitten av botten av burken, jag droppade lite stearin för att den skulle fästa.
2. Centrera veken med vekhållaren, alternativt bind fast den på en pinne så att den håller sig i mitten.
3. Spar undan 100 g vax och smält resten av vaxet/stearinet i en bunke över vattenbad. Låt det smälta sakta och aldrig direkt i kastrullen.
4. Vill du färga ditt ljus blandar du i ljusfärgen nu. Färgen jag använde var väldigt koncentrerad så jag använde cirka 10 knappar till 500 g vax för att få den djupa röda färgen.
5. När vaxet smält blandar du o doftolja, här varierar det mycket hur koncentrerat det är. Allt ifrån några droppar till ett par matskedar, testa och känn hur mycket det doftar.
6. Fyll burkarna försiktigt med vaxet och låt stelna 3-4 timmar.
7. När ljuset stelnat så har det bildas en grop mitt i ljuset då vaxet stelnar utifrån och in. Smält det sista av vaxet och fyll i hålet.
8. Låt ljusen stå över natten så att de sätter sig ordentligt.
9. Klipp av veken, det ska vara ca 0,5-1 cm när du tänder det.

Tips: För att ditt ljus ska hålla länge så bör det brinna tills hela ytan smält innan du släcker det, då håller ditt ljus extra länge och du får inte en stor grop i mitten.

doftljus, gör det själv

Uppe till höger i bild ser du ljusfärgen, den hittade jag på en liten e-handel här: Doft och veke

Ljusvaxet köpte jag från Panduro, men det finns på många andra ställen också t.ex tvålköket såg jag hade mycket grejer till att gjuta ljus.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fikadiy doftljus

På bilden nere till höger så ser du gropen som blir när ljuset stelnat första gången, oroa inte, det blir så det blir när man gjuter ljus.

För att då juldoften så blandade jag en doftolja som heter Cosy Christmas och en som heter Mulled cider, det doftar verkligen supergott!

gör ditt eget doftljus

Är du som jag och gillar att pyssla hemma inför jul så kanske du vill göra en fin fågelmatskrans!
Receptet hittar du här: Fågelmatskrans

hemgjord fågelmat

Ljusen är perfekta till att ge bort som present till alla glöggmingel och kalas såhär på hösten och vintern!

gör ditt eget doftljus

Annons
Dela på:

Annons

Laddar