Annons

Farmor Elnas Pepparkakor

Detta är de absolut godaste pepparkakorna jag någonsin ätit, och dessa har jag ätit sedan jag kunde tugga 🙂 De är möra, smakrika och i princip omöjliga att inte älska. Receptet kommer från min mammas receptsamling och det är min farmors recept.

Annons

Det märks att det är ett gammalt recept då vissa saker anges i koppar istället för deciliter.

Farmor Elnas Pepparkakor

Jag kommer verkligen ihåg när jag var liten och mamma gjorde degen till pepparkakorna och ställde den i skafferiet. Jag tyckte ju att det var så konstigt! Degen är ju klar, varför måste jag vänta en hel dag innan jag får baka!?! Nu när jag vet lite mer så förstår jag ju att degen måste svälla, men när jag var liten så var jag säker på att mamma bara retades!

Farmors pepparkakor

Grundreceptet är en riktigt rejäl deg som jag tror räcker till en mindre stads invånare, så jag skriver både det hela receptet och ett halverat recept som är en mer rimlig mängd. En halv sats räcker väl till sisådär 200 pepparkakor 🙂

Ingredienser grundrecept:
1.1 kg mjöl
6 hg socker
6 hg smör
2 kkp sirap
2 kkp grädde
2 ägg
2 msk kanel
2 msk malda nejlikor
2 msk malen ingefära
2 msk bikarbonat

Ingredienser halv sats pepparkakor, omvandlat till deciliter och gram.
550 g vetemjöl (9 dl + 1 msk)
300 g socker (3 dl + 2 msk)
300 g smör
1,5 dl sirap
1,5 dl grädde
1 ägg
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
1 msk nejlikor
1 msk ingefära

Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Rör ihop socker, smör, sirap, grädde, ägg och alla kryddor.
3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner. Blanda till en jämn ganska tjock smet.
4. Ställ svalt (Jag ställde den i kylen) och låt vila 1-2 dagar.
5. Kavla ut degen när den är kall och stansa ut kakor.
6. Grädda på 225 grader i 4-5 minuter.

Farmor Elna

Farmor Elna gick bort för ett par år sedan, och det här är min absoluta favoritbild på henne. Farmor var en riktig matmor och det fanns alltid något som puttrade på spisen eller en nybakad bulle vi barn fick när vi hälsade på.

Pepparkakor recept

Det fina röda fatet har min kollega Malin Petersson gjort alldeles själv, jag älskar handgjorda keramikfat! Tack för lånet! Passade perfekt till Farmor Elnas Pepparkakor.

Pepparkakor recept

AnnonsHoppas att du blir sugen att testa dessa pepparkakor, det är verkligen ett otroligt gott recept och de godaste pepparkakorna jag ätit!

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/key-lime-paj/