Annons

Focaccia med flingsalt

Det här är på riktigt ett av de bästa recepten på focaccia jag testat. Det är från Paul Hollywood (en av domarna på Hela England Bakar) och det blev fantastiskt gott! Degen är nästan mer som en smet vilket gör brödet oslagbart saftigt och luftigt! Det här receptet måste upplevas.

Annons

recept på focaccia

Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept!

recept på focaccia

Annons

Focaccia, cirka 15 portioner

25 g jäst
400 g kallt vatten
500 g vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
+ cirka 0,5 dl olivolja till formen

Dekoration:
flingsalt
rosmarin

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet.
2. Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta cirka 10 minuter i maskin eller för hand tills du har en elastisk smet. Den ska vara riktigt kladdig.
3. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa en timme.
4. Häll 2-3 msk olivolja i en form på ca 25×30 cm och häll ut degen i formen. Vänd degen 4-5 gånger i oljan och platta sedan ut så den täcker botten. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek 1-1,5 timme.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Häll lite olja på toppen av degen, använd fingertopparna och tryck ner i degen ett par gånger så det blir cirka 20 hål. Tryck ner några rosmarinkvistar i hålen och strö över flingsalt.
7. Baka mitt i ugnen i 20 minuter. Servera gärna varmt med lite olivolja.

Annons

Du kan variera receptet med olika kryddor, och även trycka ner t.ex körbärstomater i hålen. Så gott! Här är ett recept jag gjorde för ett tag sedan: Focaccia med körsbärstomater, rödlök och rosmarin. 

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar