Annons

Formfranska i långpanna

Det här brödet älskar jag att baka! Perfekt att baka av fyra stycken formfranskor på en och samma gång. Man kan skära upp och frysa in så har man rostbröd för hela hösten 🙂

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Bröd i långpanna, 4 stycken

1 liter mjölk
100 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1,5 msk salt
26 dl vetemjöl (1560g)
+ 1 msk smält smör

Annons
Annons

Pensling
1 ägg
Vallmofrön eller sesamfrön, eller som jag som använde båda 🙂

Gör så här:
1. Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, rör ut med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt smör, strösocker, salt och allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna i bunken. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.
4. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 4 lika stora delar. Forma varje del till en formfranska och lägg i långpanna klädd med bakplåtspapper. Pensla mellan bröden med smält smör så lossnar de lättare ifrån varandra efter bakning.
5. Täck bröden med bakduk och låt jäsa 20 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
8. Baka i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills de fått en fin färg. Får de för mycket färg så kan du sätta en plåt ovanför bröden i ugnen. På det sättet så blir det fortfarande värme, men bröden bränns inte, plus att du slipper hålla på med aluminiumfolie.
9. Låt bröden svalna på galler.

Annons

Älskar du också att baka mycket och i långpanna så har jag samlat massor av recept här: Baka i långpanna

 

Dela på:

Annons

Laddar