Ända sedan jag var i Grekland första gången så har jag älskat baklava! Det är så otroligt gott med de spröda filodegsbladen, nötterna och den söta sirapen! Här är ett enkelt recept på hur du kan göra baklava själv! Ingredienser till 20 bitar baklava 300 g blandade nötter, jag använde: 100 g hackade valnötter 100 g pistagenötter 50 g hasselnötter 50 g mandlar 2 tsk kanel 100 g smält smör 225 g Filodeg Sirap: 90 g vatten 100 g socker 100 g honung 1 krm citronzest 1 krm apelsinzest Gör så här: 1. Klä en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader. 2. Rosta nötterna i 5-10 minuter för att få ut alla goda smaker av dem. 3. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel. 4. Smörj en form på cirka 15x20 cm med smör. 5. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form. 6. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla med smör, upprepa tills du har 4 penslade ark. 7. Strö 1/3 av nötblandningen i formen, lägg två penslade filodegsark, 1/3 av nötterna, 2 penslade filodegs ark och resten av nötterna och avsluta med 4 penslade ark. Det blir alltså 3 lager nötter med två ark emellan, och börja och avsluta med fyra ark. 8. Skär lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 30 minuter. 9. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från citronen och apelsinen och låt sjuda i 10 minuter. 10. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan. 11. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika