Baklava... alltså, det är ju faktiskt hur gott som helst. Frasig filodag, massor av nötter och jag kryddar upp mina med både kanel och en hemkokt sirap med smak av citron, apelsin och honung! De här gobitarna gjorde jag till sammans med en kvinna som heter Barbro, hon och jag bakade dessa till 35 stycken gäster här i Hofors. Vi gjorde även en pannacotta med grekisk yoghurt, receptet på den hittar du här: Pannacotta med grekisk yoghurt Ingredienser till 20 bitar baklava 300 g blandade nötter, jag använde: 100 g hackade valnötter 100 g pistagenötter 50 g hasselnötter 50 g mandlar 2 tsk kanel 100 g smält smör 225 g Filodeg Sirap: 90 g vatten 100 g socker 100 g honung 1 krm citronzest 1 krm apelsinzest Garnering: Pistagenötter Gör så här: 1. Klä en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader. 2. Rosta nötterna i 5-10 minuter för att få ut alla goda smaker av dem. 3. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel. 4. Smält smöret. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla hela med det smälta smöret. 5. Lägg ett ark filodeg på och pensla även det med smör. 6. Strö nötblandningen över hela arket och rulla ihop som en rulltårta. Lägg på plåten. 7. Gör likadant med resten av filodegen och nötblandningen. 8. Pensla alla rullar med smält smör. 9. Täck rullarna med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen i 10 minuter. 10. Ta av aluminiumfolien och baka i ytterligare 5 minuter tills baklavan fått fin färg. 11. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från citronen och apelsinen och låt sjuda i 10 minuter. 12. Sila av sirapen och skeda över baklavan. 13. Hacka pistagenötter och strö över. 14. Nu är baklavan färdig att avnjutas, men det blir godare om den får stå och "gotta" till sig lite ett par dagar i kylen i en lufttät burk. Receptet på baklava hittade jag på när jag var med i Hela Sverige Bakar, då gjorde jag dem i en form. Denna gång blev jag inspirerad av att testa Zeinas Kitchens sätt, och det gick bra mycket snabbare att rulla dem! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Skeda över fyllningen ordentligt så att din baklava suger åt sig av sirapen, det är ju det som gör hela grejen!