Canelé de Bordeaux, det franska bakverket som när man väl smakat, så vill man bara ha mer! När jag fick chans att testa en whisky som som enligt beskrivningen sa såhär: "Whiskyn är en tioårig, ekfatslagrad single malt. Smaken är rökig med toner av kanel, lakrits och karamell" så var en Canelé det första jag tänkte på, detta borde bli grymt! :) Jura är en ö med bara ett drygt hundratal invånare, och ligger i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust. Där finns bara en väg, en pub och ett destilleri. Jag hjälpte till med att dra fram smakerna ur whiskyn med riktig kanel och lakritspulver och de blev så goda!! Min främsta testare Emil tyckte till och med att de var supergoda, och han tycker inte ens om Whisky! Jag använde originalreceptet som du hittar här: Canelé se Bordeaux och bytte bara ut romen mot whisky och vaniljen mot kanel och lakrits. Ingredienser: 500g mjölk 50g smör 100g vetemjöl 250g florsocker 1/2 tsk salt 2 ägg 2 äggulor 0,5 dl Whisky Jura 1 tsk kanel 1 tsk lakritspulver Pensling 40g bivax 40g smör Göra Smeten 1. Smält smöret och låt det svalna 1. Mät upp mjöl, florsocker, salt, kanel och lakrits och sikta ner det i en skål 2. Blanda ner ägg och äggulor med de torra ingredienserna så att det blir som en tjock smet utan klumpar 3. Tillsätt mjölk, smör och whiskyn, rör om tills välblandat, inte vispa, bara röra ner så att det inte kommer in luft i smeten 4. Nu ska smeten vila i 1-2 dagar i kylen och du kan pyssla med annat :) Smörja formarna: 5. Ställ alla formarna på en plåt i ugnen på 250 grader medan du ordnar bivaxen 6. Smält bivax en på låg värme i en kastrull, när det är helt smält, dra av från plattan och ha i smöret. Rör tills allt är väl blandat 7. Ta ur formarna ur ugnen, nu ska du hälla bivaxen i varje form för att täcka dem helt på insidan. Använd en bra köksvante och se till att du är försiktig så du inte bränner dig! Fyll formen med bivax, häll sedan ur det som är överflödigt tillbaka i kastrullen. Ställ formarna upp och ner på ett galler så att överflödig bivax rinner ut. Hela det här är lite småkrångligt, formarna får inte vara för varma, för då fastnar inte bivaxen, och inte heller för kalla, för då blir det för tjockt. Händer detta så kan du ställa in formen i ugnen igen och börja om. Blir bivaxen för hård i kastrullen så är det bara att ställa på plattan igen. Låt formarna svalna helt Baka! 8. Ta fram smeten ur kylen och rör om ordentligt tills smeten är slät 9. Förvärm ugnen till 250 grader med en plåt eller baksten i mitten 10. Fyll formarna tills det är ca 1 cm kvar till kanten 11. Ta ur den heta plåten ur ugnen och ställ ut formarna med jämnt mellanrum på plåten. Ställ in plåten direkt i ugnen och Baka dem i 15 minuter på 250 graders värme (eller ställ direkt på bakstenen) 12. Efter 15 minuter sänk värmen till 190 grader. Baka ytterligare 40 minuter 13. Om de blir för höga, likt en sufflé som är på väg att tippa över så kan du ta ut plåten och låta dem sjunka ner lite. Pausa klockan då, och fortsätt sedan baka. Lite puffar de upp, men det ska de göra 14. Ta ur en av formarna och tippa ur canelén, den ska ha ett gyllenbrunt skal, och fortfarande vara lite mjukt. Är du inte nöjd med färgen så kan du baka dem ett par minuter till 15. Tippa ur alla canelés på ett galler och låt svalna 1-2 timmar och sedan är det bara att moffa i sig! De är godast samma dag, sedan blir de lite sega [caption id="attachment_12761" align="alignnone" width="980"] Detta är verkligen något jag kan rekommendera att testa. Visst tar det lite tid att göra, men det är värt varje minut när man smakar. En nybakad Canelé har ett krispigt yttre med en karamellig smak, inuti är det lite som en puddingliknande konsistens, men ändå läcker. Måste testas![/caption]