Som jag berättat tidigare så är min sambo glutenintolerant, så ibland så gör jag lite gofika som är glutenfritt. Idag blev det glutenfria dammsugare som blev magiskt goda, på riktigt! Jag fyllde dem med en chokladbollsblandning med Nutella i, så ni förstår nog precis hur goda de var! :) Det var många år sedan jag gjorde dammsugare sist, och det är ju faktiskt väldigt roligt! De är relativt enkla att få snygga, och det är ju en av våra godaste små kondisbitar enligt mig! Du kan göra glutenfria dammsugare utan att ha i Nutella också, använd bara ditt favoritrecept på chokladbollar! Här är mitt godaste recept: Chokladbollar. Jag gillade dessa mer än vanliga dammsugare till och med, det blev lite mer att tugga med havren i fyllningen! Ingredienser till 14 stycken glutenfria dammsugare Fyllning: 150 g rumsvarmt smör 1 dl nutella 0,5 dl florsocker 1 msk kakao 5 dl rena havregryn (Se förklaring lite längre ner) 1 msk starkt kaffe/espresso Garnering: 300 g grön marsipan Florsocker till utkavling 100 g mörk choklad Gör så här: 1. Rör smör, Nutella, florsocker och kakao tills det är en slät massa. 2. Blanda i havregryn och kaffe och blanda tills välblandat. 3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i kylen i ca 30 minuter. 4. Kavla marsipanen tills den är ca 2 mm tjock. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. 5. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in fyllningen i). Lägg skarvarna nedåt. 6. Smält hälften av chokladen i vattenbad ta av skålen från värmen så fort den har smält. 7. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna. 8. Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad. Ställ dem i kylen tills chokladen stelnat. Förvara dina dammsugare i en tätslutande burk i kylen, de håller ca 2 veckor! Går även bra att frysa, dock kan marsipanen bli lite kladdig när man tinar upp dem. Jag delar upp fyllningen i tre delar för att det ska vara lite mer hanterligt när man sedan ska klä in dem i marsipanen. Jag bakar en hel del Paleo, så om du vill/behöver äta naturligt glutenfritt så är det ett riktigt bra alternativ! Alla recept hittar du här: Fredriks Paleo Skär dem ca 4-5 cm långa. Jag brukar skära den första så som jag vill ha dem, sedan så använder jag den som mall! Sedan är det bara att doppa dammsugarna i choklad och låta den stelna. Jag får ofta frågan om vad rena havregryn är. Havre är glutenfritt, men ofta görs den i samma fabrik som andra mjöler så att det inte går att garantera att den är 100 % glutenfri. Så om du ska göra något helt glutenfritt så finns det fler märken som havre som specialhanteras för att garantera att inget gluten kommer med i bilden, bra va!? Emil är riktigt känslig, så vi måste vara extra försiktiga när det kommer till allt med gluten. Om du gillar glutenfria dammsugare så kommer du säkerligen gilla min Glutenfria chokladbollstårta med Nutella