Surdegsgrund Surdeg kan vara det godaste jag vet, det är något magiskt att få till ett bröd utan att stoppa i jäst! Eller det kanske räknas som jäst när man gör en surdegsgrund...Det bästa med surdegen är att det inte finns några genvägar, det får ta den tid det tar, ingen stress! Vi börjar med steg ett = Surdegsgrunden. Här är recept på en rågsurdegsgrund. Dag ett: 1 dl vatten 1 dl ekologiskt grovt rågmjöl1 tsk honung Blanda i en glasburk, låt stå i 24 timmar med locket på glänt ute i det fria, gärna där det är lite varmt. Rör om morgon och kväll. Dag två: Mata degen med:2 msk vatten2 msk ekologiskt grovt rågmjöl Det ska vara som en trögflytande pannkakssmet ungefär. Rör om morgon och kväll. Dag tre: Nu ska det vara en massa små bubblor uppepå smeten. Mata degen med:2 msk vatten2 msk ekologiskt grovt rågmjöl Rör om och låt stå till dag fyra. Dag fyra: Nu ska degen vara klar att använda! Det luktar lite jäst om smeten och det är en massa goa bubblor! Om du ska baka direkt så kan du nu göra en fördeg, om du inte känner dig helt redo så är det bara att stänga locket på burken och ställa den i kylen. Där lever degen gott och du kan mata den ungefär lika ofta som du vattnat blommor eller så. Jag matar min en gång i veckan med 2 msk rågmöl och två msk vatten.