Att börja med surdegsbakande är superenkelt! Det ända du behöver är mjöl, vatten och en burk så är du igång. Idag är det surdegsdagen så det är ju ett perfekt tillfälle att starta en surdegsgrund! Jag använde min surdegsgrund och gjorde lite frallor och någon sorts baguettlimpa :) Det finns många sätt att starta en surdegsgrund, nedan kommer ännu ett. Jag har testat lite olika, men jag tycker rågsurdegsgrunden är både lätt att starta med och ger ett gott och smakrikt bröd.Dag 1 Blanda:1 dl vatten1/2 dl rågmjölStäll burken där det är ganska varmt, ett bra ställe är skåpet ovanför kylen. ca 20-25 grader är bra.Dag 2-3 Rör om morgon och kväll, inte mer att göra än att vänta på att det ska börja bubbla :) Bilden visar att det delar sig lite, men det är lugnt, det blir så.Dag 4 Morgon1 dl vatten1 1/2 dl rågmjölDag 4 Kväll1 dl vatten1 dl rågmjölDag 5 = Dags att baka!! Bilden nedan visar en pigg och glad surdegsgrund färdig att börja bakas med. Här hittar du även en video där jag bakar surdeg från surdegsgrund till färdigt bröd. Det är bra att märka upp burken så att ingen misstar din surdegsgrund för disk :)Jag använde mitt recept för surdegsfrallor när jag gjorde dessa bröd, men istället för att göra en fördeg så använde jag 200g av surdegsgrunden.När du bakat är det bara att sätta burken i kylen och mata varje vecka med 1 dl vatten och en dl mjöl så håller sig den hur länge som helst! Surdegsgrunden blir bara bättre och bättre ju längre den står och ger mer jäskraft, första gångerna man använder den kan det bli lite lite jäsning, och det är helt ok att använda lite färsk jäst för att hjälpa degen. Använd då ca 5g jäst.