Bagels är ett av de godaste bröden jag vet! Första gången jag åt det var när jag bodde i USA och jag blev kär direkt! Saftiga, sega och en perfekt smörgås att antingen rosta eller äta precis som den är med lite cream cheese. Det som gör bageln så god är att man sjuder brödet innan man bakar av den, det är det som gör den speciella ytan som är lite seg. Testa med cream cheese och jordgubbar, det är barnsligt gott! Ingredienser till 10 Bagels 25g jäst 4 dl vatten 1 msk strösocker 2 tsk salt 10 dl vetemjöl (600 g) Pensling 1 ägg Eventuellt vallmofrön, sesamfrön eller något annat gott! Gör så här 1. Ljumma upp vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med vattnet 2. Tillsätt strösocker, salt och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Täck bunken och låt degen jäsa 30 minuter. 3. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop. 4. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar. 5. Stick ner ett finger mitt i bollen och snurra runt degen kring fingret för att skapa hålet i mitten. 6. Täck över bröden med en bakduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter. 7. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull eller stekpanna. 8. Lägg i bröden försiktigt i det heta vattnet och sjud dem 1 minut på vaddera sida. Lägg på ett galler och låt dem droppa av ett par minuter. 9. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på eventuell topping. 10. Baka bröden mitt i ugnen 15-20 minuter tills de fått fin färg. Gillar du bagels så borde du testa denna grekiska variant: Koulouri - Sesambagels Steg-för-stegbilder: När degen släpper ifrån kanterna i bunken så är den perfekt! Efter första jäsningen, knåda degen lätt. Dela degen i 10 delar. Jag använde en våg och då skulle varje bit väga ca 118 g :) Rulla varje del till en slät boll. Tryck med fingret mitt i bollen. Snurra bageln kring ditt finger. Jag gör så för att inte ta ut ett hål med utstickare. Men man kan självklart göra det med, men jag tycker det blir lika fint såhär! Låt bageln jäsa i 20 minuter under en bakduk. Sjud bageln 1 minut på varje sida, bra att använda en hålslev för att inte spilla en massa hett vatten omkring sig! Lägg bageln på ett galler och låt droppa av lite. Sedan penslar du dem med uppvispat ägg, lägger på en plåt med bakplåtspapper och bakar på 200 grader i 15-20 minuter och bageln har fått fin färg.