Idag blev det lite experimentverkstad här i köket, bröd på sötpotatis! Det var extrapris på sötpotatis så jag köpte på mig ett gäng sötpotatisar och testade att göra bröd på en :) Det blev väldigt saftigt och riktigt gott. Inte alls sött, utan bara en väldigt god smak! Ett perfekt och lite roligt bröd att bjuda på! Jag började med att baka sötpotatisen, och det doftade underbart gott. Vi brukar alltid ha med sötpotatis när vi gör rotsaker i ugn. Ingredienser till ett stort bröd på sötpotatis 600 g sötpotatis (3 dl mosad bakad potatis) 3 dl vatten 50 g jäst 0,5 dl olivolja 2 tsk salt 8-9 dl vetemjöl Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader, picka potatisen och lägg i en ugnsfast form. 2. Baka potatisen i ugnen i 1,5 timme. Jag hade en stor potatis på 600g. Om du har flera mindre så kan du korta tiden. Känn med en sticka att potatisen är klar. 3. Dela på den varma potatisen och gröp ur innehållet. Mät upp tre deciliter och lägg moset i en bunke. 4. Tillsätt vattnet och rör om. Känn att degvätskan inte är varmare än fingervarmt. 5. Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig. 6. Tillsätt olivolja, salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. 7. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. 8. Tippa ur degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop och forma till en limpa. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckt med en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader om du har stängt av den. 9. Strö lite vetemjöl ovanpå limpan och snitta med en vass kniv. 10. Baka mitt i ugnen i ca 30 minuter. Den ska kännas lätt och låta ihålig när man knackar i botten, alternativt ta temperaturen och då ska den vara på 98 grader när den är klar. 11. Låt limpan vila på ett galler tills den är sval, sedan är det bara att skära upp och njuta! Sötpotatisen har en helt underbar färg när man bakar den! Det går självklart bra att koka den också, men då så blir den inte alls lika fin och koncentrerad i färg och smak. Bröd på sötpotatis kommer jag definitivt att göra fler gånger! Degen under knådning. Jag gjorde det här brödet väldigt enkelt för ett förstaförsök. Nästa gång kommer jag nog blanda i lite grövre mjöl också! Hoppas du blir sugen att testa dessa bröd, och om du blir sugen på att testa fler av mina bröd så hittar du dem här: Fredriks Bröd