Det här är är ett riktigt grovt surdegsbröd som jag fullkomligt älskar. Danskt rågbröd har en mer syrlig smak av surdegen och jag lovar dig att hembakat är absolut godast! För att göra det här brödet behöver du en surdegsgrund, allt om hur du startar den och en film som du kan kika på hittar du här: Surdegsskolan För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Danskt rågbröd, 2 bröd Dag 1 4,5 dl vatten 6 dl grovt rågmjöl (330 g) 100 g surdegsgrund av råg 1,5 rostade solrosfrön (rosta dem i en torr panna på spisen) 0,5 dl linfrön Dag 2 Fördegen från dag 1 2 dl vatten 10 g jäst 4 dl grovt rågmjöl (220 g) 2,5 dl vetemjöl (150 g) 100 g surdegsgrund 2 tsk salt Gör så här: Dag 1 1. Blanda samtliga ingredienser för dag 1 i en bunke. Täck bunken med platsfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar. Dag 2 1. Blanda i alla ingredienser för dag 2 i bunken och arbeta degen 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång för hand. 2. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 2 timmar. 3. Olja två brödformar a 1,5 liter med en neutral olja fördela degen i formarna. 4. Täck bröden med bakduk och låt jäsa tills degen når upp till kanten på formarna. 5. Sätt ugnen på 210 grader. 6. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 60 minuter. 7. Brödet är klart när kärntemperaturen är 98°C. 8. Låt bröden svalna på galler under handduk. Man kan strö över lite grovt rågmjöl i formen om man vill också, jag tycker det blir fint! Vill du baka mer surdeg? testa då mina surdegsfrallor, magiskt goda! Surdegsfrallor