Idag blir det lite flätskola här på bloggen :) Jag var så sugen på att göra ett riktigt snyggt flätat bröd! Lite längre ner så hittar du ett youtubeklipp där jag visar hur jag gjorde, samt även instruktioner. Jag lovar, det var lätt när man väl kom in i det! Testa att göra en femfläta redan idag vettja! Det är så snyggt att ställa fram ett sådant här fint bröd på bordet. Perfekt till en middag och kanske lite värmande soppa! Femfläta - Ingredienser till 2 bröd 50 g jäst 5 dl mjölk, 0,5 dl olivolja 1 tsk salt ca 12 dl vetemjöl Pensling: 1 ägg vallmofrön Gör så här: 1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 35-37 grader. Tillsätt oljan. 2. Tillsätt degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. 3. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. 4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter. 5. Dela degen i två delar, sedan varje dl i 5 lika stora bitar och rulla ut dem till 50-60 cm långa rullar. Fläta dem enligt nedan instruktion. 6. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och räck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 7. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite vallmofrön. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter tills brödet har fin färg och känns lätt. Innertemperatur på 98 grader om du vill vara 100% säker. Här är filmen jag spelade in när jag flätade. Tekniken för en femfläta är verkligen enkel bara man kommer in i det! [embed]https://www.youtube.com/watch?v=vRflskqNHe8&t=1s[/embed] Tekniken för en femfläta kan också förklaras med siffror såklart. Titta på bilden nedan och följ sedan de här stegen: 5 mellan 3 och 4 3 mellan nya 4 och 5 1 mellan 2 och 3 3 mellan nya 1 och 2 Upprepa tills flätan är klar. Jag gjorde ett bröd med vallmo ett utan. De blev lite olika stora och om du vill ha mer lika stora bröd är ett tips att väga degen och delarna. Jag körde med mitt ögonmått som vanligt är lite ur funktion :) Vill du testa fler av mina bröd så hittar du dem här: Fredriks Bröd