Det här brödet bakade mamma ofta när vi var små. Det är ett riktigt lättbakat alternativ för dig som älskar sötare matbröd. I originalreceptet ska man använda långfil, men hittar du inte det så kan du använda vanlig filmjölk också. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Filmjölkslimpa i långpanna, ett stort bröd18 dl rågsikt (990 g)4 tsk bikarbonat2 tsk bakpulver1 liter långfil4 dl mörk sirap+smör till långpannanGör så här:1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en långpanna på ca 30x40 cm med smör.2. Blanda rågsikten med bikarbonat och bakpulver.3. Tillsätt fil och sirap och arbeta snabbt ihop till en deg utan att arbeta den för mycket.4. Häll degen i långpannan och baka i nedre delen av ugnen i 45–55 minuter. Brödet är klart när det har en innertemperatur på 98 grader, eller känn med en sticka i mitten att den kommer ut ren och torr. 5. Låt brödet svalna helt på galler innan du skär upp det. TIPS: Vill du göra brödet mindre sött kan man byta ut sirap mot lika mycket filmjölk. Jag tycker dock det här är sååå gott precis som det är, barndomsminnen i ett bröd! Söker du fler recept på matbröd så hittar du massor av recept här: Matbröd