Hembakad formfranska är ju så gott! Brödet är precis hur gott som helst att rosta också! De här bröden jäser jag enbart en gång. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Formfranska, 2 bröd 2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 25 g jäst 2 tsk salt 1 msk strösocker 25 g rumsvarmt smör 12-13 dl vetemjöl Pensling: Ägg Vallmofrön (valfritt) Gör så här: 1. Klä två formar a 1,5 liter med bakplåtspapper. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och mjölken och rör till jästen löst upp sig. 3. Tillsätt salt, socker, rumsvarma smöret och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand. 4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma varje del till en limpa och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 4. Pensla med ägg och strö vallmofrön. 5. Baka i nedre delen av ugnen 30-35 minuter tills de fått en fin färg. 6. Låt bröden vila i formen 10 minuter innan du tippar ur dem. Låt bröden svalna helt innan du skivar upp brödet. Här hittar du ett recept på hur du kan göra fyra formfranskor på en gång: Formfranska i långpanna