En hederlig formfranska som passar perfekt att äta som den är, eller som rostbröd! Det bästa med det här receptet är att du enbart jäser bröden en gång! Jag älskar ju att äta rostade smörgåsar med ost och marmelad, så jag var tvungen att koka en egen enkel apelsinmarmelad till brödet, receptet hittar du här: Apelsinmarmelad Formfranska, 2 bröd 2,5 dl vatten 2,5 dl mjölk 25 g jäst 2 tsk salt 1 msk strösocker 25 g rumsvarmt smör 12-13 dl vetemjöl Pensling: Ägg Vallmofrön (valfritt) Gör så här: 1. Klä två formar a 1,5 liter med bakplåtspapper. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och mjölken och rör till jästen löst upp sig. 3. Tillsätt salt, socker, rumsvarma smöret och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand. 4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma varje del till en limpa och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 4. Pensla med ägg och strö vallmofrön. 5. Baka i nedre delen av ugnen 30-35 minuter tills de fått en fin färg. 6. Låt bröden vila i formen 10 minuter innan du tippar ur dem. Låt bröden svalna helt innan du skivar upp brödet. Knåda ihop alla ingredienser, klä två formar med bakplåtspapper, forma två bröd, jäs och sen baka av. Det tycker jag verkligen är plättlätt! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Måste tipsa om det här söta frukostkitet från Eva Solo. Termomugg som inte blir het, helt genialsikt! Äggkopp som står på ett litet fat och den fina smörasken. Du hittar alla sakerna här: (Annonslänkar) Termomugg Äggkopp Smörask Vill du ha fler tips på goda bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd