Jag älskar verkligen att baka bröd och bullar. Det är så underbart att göra degen, låta den jäsa och sedan forma till bullar eller bröd. Idag blev det ett riktigt grovt bröd som är perfekt till frukost med mycket kostfiber. Jag gjorde lite så att jag tog det jag hade hemma, och det går utmärkt att byta ut vissa mjöler mot andra om du inte precis har de här ingredienserna hemma. Rågflingor kan du byta mot t.ex havregryn. Grovmalt rågmjöl kan du byta mot något annat grovt mjöl, och det siktade dinkelmjölet kan du byta mot rågsikt eller vetemjöl. Grovt bröd med dinkel, 4 stycken 5 dl vatten 1 dl rågflingor 50 g jäst 1 msk honung 2 dl vetekli 2 dl grovmalt rågmjöl 7 dl siktat dinkelmjöl 2 tsk salt Gör så här: 1. Koka upp hälften av vattnet med rågflingor och låt sjuda en minut. Dra av från plattan och tillsätt resten av vattnet och låt sjunka i temperatur till 37grader/fingervarmt. 2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst upp sig. 3. Blanda ner honung, vetekli, rågmjöl, dinkelmjöl och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med e duk och låt jäsa cirka 30 minuter. 4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar utan att knåda degen. 5. Forma runda bröd av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och lår jäsa ytterligare 30 minuter. 6. Sätt ugnen på 225 grader. 7. Pudra bröden med lite dinkelmjöl och snitta bröden med en vass kniv. 8. Baka mitt i ugnen i 20-25 minuter tills bröden känns lätta eller har en innertemperatur på 98 grader. Det blir ofta så att man har många olika påsar m,jöl hemma för att det behövs i något recept. Testa att experimentera och stoppa i det mjöl som du har hemma. Att koka en gröt på rågflingor eller havregryn gör att brödet blir lite extra saftigt. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du ha tips på fler goda bröd så hittar diu massor av goda recept här: Fredriks bröd