Att baka grytbröd är riktigt häftigt, man får liksom ett stenugnsbakat bröd hemma! Idag testade jag att göra ett lite grövre bröd på surdeg och dinkel. För att göra det här brödet behöver du en surdegsgrund, receptet på det hittar du här: Surdegsgrund. Vill du snabba på processen kan man ha i 1-2 g jäst i deg nummer två, men jag gör sällan det och låter degen få jäsa i lugn och ro. Ju varmare du har hemma desto snabbare jäser degen. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Grytbröd av surdeg, 2 st Fördeg: 100 g surdegsgrund 100 vetemjöl 100 vatten Deg 2: 300 g siktat dinkel 600 g vetemjöl special 5 dl vatten 20 g salt Gör så här: 1. Vispa ihop surdegsgrund, vetemjöl och vatten i en bunke. Plasta bunken och låt stå på varmt ställe i 12 timmar (över natten) 2. Blanda fördegen med dinkel, vetemjöl och vatten och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. 3. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till. 4. Jag använde två jäskorgar, men det går bra med en vid bunke också. Klä dem med en kökshandduk som du mjölar rikligt. 5. Dela degen i två lika stora delar och lägg i de mjölade korgarna. Täck med plast och låt jäsa till dubbel storlek. (3-5 timmar) 6. Värm ugnen till 250 grader och ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i ca 15 minuter tills den är riktigt varm. 7. Tippa upp ett av bröden på ett bakplåtspapper, dra ett stort snitt genom hela brödet. 8. Ta ut grytan ur ugnen, lägg försiktigt i brödet med bakplåtspapper. 9. Lägg på locket och grädda i 25 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler. 10. Upprepa samma sak med nästa bröd. Här har jag en video där du kan följa med när jag bakar surdeg från surdegrund till färdigt bröd: [embed]https://www.youtube.com/watch?v=0b4jqLD8h4g[/embed] Så här såg degen ut när den jäst klart, den vobblar lite och när man trycker lätt med fingret så känner man att degen går tillbaka till samma form igen. Man får akta fingrarna när man håller på med grytbröd, grytan blir otroligt varm! Vill du ha fler recept på surdegsbröd så måste du testa mina surdegsfrallor, de är extremt goda! Surdegsfrallor