Jag kanske är sist att testa grytbröd, och nu när jag gjort det förstår jag bara inte varför?? Det är lätt av de godaste bröden jag testat, perfekt yta, saftigt och allt man kan önska sig av ett bröd! Jag smaksatte det med massor av morötter och ordentligt med ingefära! Fram med grytan nu på direkt och kör igång, för du kommer inte vilja baka bröd på vanligt sätt igen! Ingredienser till ett stort bröd: 25 g jäst 5 dl ljummet vatten 3 dl rivna morötter 2 msk riven ingefära 12 dl vetemjöl 2 -3 tsk salt Gör så här: 1. Smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med vätskan. 2. Tillsätt morötterna och ingefäran och nästan allt mjöl, avsluta med saltet. Knåda ihop degen till en smidig och ganska lös deg. 3. Låt jäsa övertäckt i bunken i 1 timme. 4. Vänd ner degen på ett mjölat bakbord och knåda till en rund boll. Strö mjöl på en bakduk och lägg degen mitt på och bädda in degen och låt den vila i 30 minuter. 5. Värm ugnen till 250 grader och ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i ca 15 minuter tills den är riktigt varm. 6. Ta ut grytan ur ugnen, strö lite mjöl i botten på den heta grytan och lägg försiktigt ner degen. 7. Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler. Det enda momentet som är lite kritiskt är när degen ska från handduken ner i grytan. Håll koll på fingrarna så att du inte bränner dig på den heta grytan! När jag hade ner brödet i grytan hamnade det lite snett, men det gjorde verkligen ingenting när det väl bakades sen. Jag skulle iaf kalla detta en perfekt yta!