Här är receptet på ett riktigt gott bröd! Jag bakade det när jag var med i Hela Sverige Bakar och Birgitta kallade det ett riktigt festbröd! Jag tycker att det passar perfekt till frukost eller mellanmål om man ska iväg och träna. Ingredienser till 2 bröd 50 g jäst 80 g sportgryn (kan ersättas med 40 g havregryn och 40 g råg också) 5 dl vatten 2 msk honung 10 g havssalt 4 msk olivolja 1 dl hela hasselnötter 1 ägg 6 dl vetemjöl 6 dl dinkelmjöl Pensling: 1 ägg 1 dl hackade hasselnötter Gör så här: 1. Koka en gröt på råg/havregrynen och vattnet. Blanda i honung och oljan och svala ner blandningen i vattenbad tills fingervarmt. 2. Smula ner jästen i bunken, rör ut den med den ljumma grötblandningen. 3. Blanda i mjölet och arbeta degen tills du får en skön deg som släpper från kanterna. Den får gärna vara lite lös. Tillsätt salt och de hela nötterna, blanda tills det är välblandat med degen. 4. Jäs 30 minuter. Ta upp degen och knåda den lite. Dela degen i 2 delar, och varje del i tre delar, gör en fläta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 5. Jäs ytterligare 30 minuter, pensla med ägg och strö rikligt med hackade hasselnötter över brödet. 6. Ugnen ska vara uppvärmd till 250 grader, ställ in brödet och sänk värmen till 200 grader, grädda i ca 25 minuter (jag brukar dra ut det och knacka lite i botten för att se så att det verkligen är klart!) När jag testbakade hemma så blev brödet såhär, otroligt nöjd att jag även lyckades i tävlingen!