En dag mitt i semestern så fick jag ett sms av min kollega, och jag tänkte direkt: Vad kan det vara nu då som är så viktigt att man ska störas på semestern... Men då så skickade hon en bild på en massa små bakformar som hon hittade när de hade utrensning i stugan! :) Världens gulligaste Anna tänkte på mig :) Igår var det invigning av dessa! Jag har fått testa ett ekologiskt stenmalet vetemjöl från Wappersta Gård som man använder som vanligt vetemjöl, fast det är en massa nyttigheter kvar i mjölet! När mjölet stenmals så är det en sval process som bevarar näringsämnena och de använder hela kärnan och inte "bara det vita". Brödet får en lite mörkare färg, men även en godare smak och helt ärligt så känns det bara bättre i kroppen att veta vad man stoppar i sig! Vetemjölet säljs i deras gårdsbutik som du hittar här: Wappersta Gårdsbutik i Vagnhärad Till brödet så behövde vi ju en gryta :) Min barndomsvän Mattias var och hälsade på oss mellan hemmet i Leksand och när han är på väg till Norge för att jobba med att bygga oljeplattformar. Mattias och jag har lekt sedan vi var små, och bland annat så åkte jag utomlands första gången utan föräldrar med honom, alltså bara resan sedan bodde vi i Huston/Texas hemma hos hans pappa :) [caption id="attachment_11840" align="alignnone" width="980"] OBS 20 år gammal bild, och det ser ut som igår :) Hehehe[/caption] Vi lagade mat och stod och bakade en hel kväll, så otroligt mysigt att umgås så! [caption id="attachment_11844" align="alignnone" width="980"] Underbara glutentrådar efter första jäsningen.[/caption] Bröden jag gjorde i formarna gjorde jag såhär: Ingredienser: 25 g jäst 2,5 dl ljummet vatten 1 msk honung 1 tsk salt 6-7 dl ekologiskt vetemjöl Gör så här: 1. Lös upp jästen vattnet 2. Blanda i salt och honung 3. Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen släpper från kanterna. 4. Låt jäsa en halvtimme under bakduk 5. Smörj formarna antingen med smör eller olja 6. Fördela degen i formarna, ungefär halva formen ska vara fylld. 7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter 8. Baka bröden mitt i ugnen 10-12 minuter på 225 grader tills de fått en fin färg. [caption id="attachment_11846" align="alignnone" width="980"] Det färdiga brödet, jag tycker att det var riktigt trevligt att serva i de små formarna![/caption] [caption id="attachment_11848" align="alignnone" width="980"] Grytan fick stå och puttra ca 3,5h så köttet var underbart gott!!! Bara ramlade isär :)[/caption]