Att kalljäsa bröd över natten är riktigt smidigt om du vill ha nybakta frallor till morgonen! Just dessa gjorde jag till en buffé när vi hade en liten släktträff i mellandagarna :) Ingredienser: 25 g jäst 5 dl ljummet vatten 1 riven morot 4 dl rågsikt 8 dl vetemjöl 2 msk olja 2 tsk salt Gör så här: 1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet 2. Tillsätt rågsikten, morötterna och oljan och rör till en slät smet 3. Tillsätt vetemjölet och saltet och knåda samman till en deg 4. Lägg en bakduk i en korg, mjöla den rikligt runtom och lägg ner degen, vik över duken över degen 5. Låt jäsa ca 20 minuter i rumsvärme, ställ sedan korgen i kylen över natten 6. Sätt ugnen på 250 grader 7. Ta fram degen, tippa upp den på en mjölad bänk. Dela degen i 20 ungefär lika stora delar, lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd eller oljad plåt 8. Släng in ett halv glas vatten i botten på ugnen, ställ in plåten och baka frallorna i 15 minuter. Detta gör att du får en krispig yta på frallorna. 9. Låt frallorna vila på galler utan bakduk, sedan är det bara att njuta! Degen är rätt lös, men det är precis så det ska vara! Ju mer lösare deg = saftigare frallor! Brödet får villa i kylen över natten, men om du vill ha frallorna tills kvällsmacka så kan du ju sätta brödet på morgonen :) Det blir nästan som surdegsfrallor när man kalljäser dem. Det blir mycket mer smak när man inte hetsar degen. Här är nästan hela familjen, saknade familjen från Märsta, men annars så är det hela gänget! I bakgrunden så är det "min" stuga hos mormor och morfar :) Det är ju allas gäststuga, men när jag är där så kallar jag den min.