Det här har jag velat testa så länge! Jag köpte en burk aktivt kol på nätet för ett par månader sedan och sen har den bara stått där, men idag blev det av! Egentligen är det ju bara ett svart bröd, men hur coolt är inte det? Det smakar fortfarande precis som ett ljust bröd. Det aktiva kolet jag använde är från organiskt odlade kokosnötsskal som man förkolnat. Aktivt kol sägs ha många hälsofördelar och har använts länge som naturläkemedel. Man ska äta aktivt kol med måtta och inte överkonsumera. Det kan även påverka upptagandet av vissa mediciner, om du är osäker bör du råda med din läkare först. Det finns massor att läsa på nätet om aktivt kol. Jag köpte det aktiva kolet på nätet, det finns bland annat här: Aktivt kol Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept! Kolbröd i långpanna, 16 bitar 2,5 dl mjölk 2,5 dl vatten 2 msk aktivt kol 50 g jäst 2 tsk salt 1 msk honung 11 dl vetemjöl Gör så här: 1. Blanda mjölk, vatten och aktivt kol i en kastrull, ljumma upp till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen, rör om så att jästen löser upp sig. 3. Tillsätt salt, honung och vetemjöl. Knåda cirka 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter. 4. Smörj en långpanna med smör eller olja. Tippa ur degen i en långpannan ca 30×40 cm och platta ut den med fingrarna så att den täcker hela botten. Skär ut 16 bitar och strö över lite vetemjöl. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 225 grader. 6. Baka mitt i ugnen i cirka 20 min. 7. Låt svalna på galler. Vill du ha fler recept på goda bröd hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd