Idag bjuds det på ett härligt recept som Emils mamma brukar göra när vi är på besök. Ett riktigt gott och saftigt frukostbröd som man inte kan få nog av! Just nu är vi i Floby där Emil kommer ifrån, så jag passade på att sno receptet och testade att baka. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Långpannebröd, 16 bitar 5 dl vatten 2 dl havregryn 50 g smör 50 g jäst 1/2 tsk bakpulver 4 dl rågsikt 1 ägg 1 tsk salt 1/2 dl honung 1/2 dl solrosfrön 1/2 dl hela linfrön ca 8-9 dl vetemjöl Gör så här: 1. Koka upp hälften av vattnet. 2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält. 3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm. 4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. 5. Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt fröerna. 6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. När degen lossnar från kanterna är degen klar! (Jag använde ganska precis 8 dl) 7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter. 8. Smörj en långpanna med smör. Jag använde en som var 35*40cm. 9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten. 10. Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare, jag delade i 16 bitar. 11. Låt jäsa i ca 30 minuter. 12. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-14 minuter. 13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta! [caption id="attachment_9838" align="alignnone" width="682"] Emelie plockade lite smultron, finns det något godare??[/caption] Här hittar du fler recept på: Bröd i långpanna [caption id="attachment_9837" align="alignnone" width="980"] Såhär såg de ut innan de åkte in i ugnen, jäskraften var enorm![/caption] [caption id="attachment_9839" align="alignnone" width="980"] Doften av nybakat bröd väcker alltid många minnen, och jag känner mig som hemma.[/caption] [caption id="attachment_9840" align="alignnone" width="980"] Vi plockade lite ängsblommor till frukostbordet, sedan kan man sitta i timtal och bara njuta av långa, lata och lediga dagar![/caption]