Idag blev det brödbak, igen! Det blir ofta så när jag håller på här i köket, jag börjar tänka på bröd, så kommer jag på flera sorter jag vill testa på en gång :) Idag blev det ett långpannebröd med äpple, perfekt att göra med äpplena från trädgården! Jag använde en röd sort från en kompis trädgård, spröda fina äpplen med rött skal, men högst oklart vilken sort, så som det ofta är med Svenska äpplen! Långpannebröd med äpple, 16 bitar Ingredienser: 5 dl vatten 2 dl havregryn 50 g smör 50 g jäst 4 dl rågsikt 4 rivna äpplen 1 ägg 1 tsk salt 1/2 dl honung 10-11 dl vetemjöl Gör så här: 1. Koka upp hälften av vattnet. 2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält. 3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än 37 grader. 4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. 5. Tillsätt rågsikten i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt äpplena. 6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. 7. Låt degen jäsa i 30 minuter. 8. Smörj en långpanna med smör. Jag använde en som var 35*40cm. 9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten. 10. Dela brödet i 16 bitar. 11. Låt jäsa i ca 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 225 grader. 12. Baka brödet mitt i ugnen i 13-14 minuter. 13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta! Det är enkelt att skära brödet innan det det jäser andra gången, så blir det som ett stort härligt brytbröd! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika För fler härliga bröd, kika in här: Fredriks bröd Bland annat det goda brödet jag gjorde igår: Drömstadslimpan! Vill du ha fler recept som du kan baka i långpanna så hittar du alla mina recept här: Baka i långpanna